Warszawa w kwiatach i zieleni — I Punkt Porad Ogrodniczych

Opublikowano

Warsztaty „Bukiet jadalny”

Sebastian Kulis, autor popularnego bloga „Roślinne porady” i sezonowników poprowadzi warsztat o jadalnych kwiatach, które można hodować na własnym balkonie i w ogrodzie. Uczestnicy poznają odmiany kwiatów jadalnych i ich zastosowanie oraz przekonają się jak smakują. Każdy gość wydarzenia zabierze do domu własny jadalny bukiet ziołowo-kwiatowy.

Start o 11:00 na Bulwarach Wiślanych przy Płycie Desantu 3 Dywizji Piechoty.

Sebastian Kulis pochodzi z Gdańska, gdzie ma swój ogród i kury. Dojeżdża do nich z Warszawy, w której mieszka od 3 lat. Pracuje w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego. Zazielenia przestrzenie miejskie, biura i domy, prowadzi warsztaty i uczy ludzi, jak poznawać rośliny i z nich korzystać. Najbardziej interesują go rośliny jadalne (szczególnie te dzikie) oraz mało znane warzywa.

W ramach „Warszawy w kwiatach i zieleni” uruchomione zostaną cztery ogólnodostępne Punkty Porad Ogrodniczych. Wstęp na wszystkie warsztaty jest bezpłatny, jedynie na warsztat „Róże dla wszystkich” obowiązują zapisy.
Uczestnicy otrzymają darmowe sadzonki kwiatów, rękawice ogrodowe, nasiona oraz etykiety do kwiatów.

15 czerwca | bulwary nad Wisłą przy Płycie Desantu 3 Dywizji Piechoty
11.00-12.30 | „Bukiet jadalny” – poznaj jadalne kwiaty, które możesz hodować na balkonie i w ogrodzie

16 czerwca | Hala Koszyki
11.00-14.00 | „Mini-ogródki warzywne” – dowiedz się więcej o hodowli warzyw i stwórz własny mini-ogródek

22 czerwca | Trawnik przed Zachętą Narodową Galerią Sztuki
11.00-12.30 | „Czy wiesz, którą część warzywa jesz” – spotkanie dla małych ogrodników
13.00 | „Hodowla roślin w duchu zero waste” – spotkanie dla fanów ekologii

29 czerwca | Festiwal Róż w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego
11.00 | „Róże dla wszystkich” – zasadź własną różę i dowiedz się wszystkiego o jej uprawie (obowiązują zapisy)

Link do wydarzenia na FB: https://www.facebook.com/events/854313781612988/

Wróć